A- A A+
msen
faq3Soalan Lazim
HubungiHubungi Kami
MaklumbalasAduan& Maklumbalas
petalaman3Peta Laman

TAMAN ETNOBOTANI

Taman Etnobotani, Gua Musang dibangunkan sebagai pusat penyelidikan hutan dan rekreasi bertujuan bagi memelihara kepentingan hasil hutan dan produk yang berkaitan dengannya khususnya produk herba. Ia terletak berhampiran bandar Gua Musang iaitu di Jalan Gua Musang-Kuala Lipis dengan kawasan seluas 35 hektar. Komponen utama Taman Etnobotani ialah taman herba, galleri herba, pusat inkubator (8 unit) untuk pengusaha IKS berasaskan herba,kemudahan aktiviti riadah, chalet, taman mini haiwan dan pelbagai kemudahan sokongan. Antara aktiviti yang disediakan untuk pengunjung ialah lawatan ke kawasan tanaman pelbagai jenis herba, mendaki bukit, perkhemahan, titian kanopi dan menikmati keindahan gua. Pada masa kini sebahagian daripada kawasan Taman Etnobotani sedang digunakan untuk pusat latihan belia dibawah program Pusat Latihan Khidmat Negara. Isu utama yang dikenalpasti ialah taman ini kurang mendapat sambutan daripada penduduk tempatan, pengunjung dan pelancong.

Lokasi
Terletak kira-kira 3 km dari pusat bandar Gua Musang di Jalan Persekutuan Gua Musang – Kuala Lumpur (8). Dari bandar, melepasi Taman Wangi kira-kira 500 meter di hadapan akan menemui Taman Etnobotani.

Pengangkutan Awam

Tiada perkhidmatan bas awam yang beroperasi. Perkhidmatan teksi mudah didapati di dua stesen teksi Bandar Baru dan Bandar Lama Gua Musang dengan harga tambang RM 7.

Tarikan

Taman Etnobotani terkenal dengan tanaman herba dan pusat ternakan burung Kasawari dan rusa. Pelawat berpeluang melihat habitat spesis burung ini dan spesis Rusa Timor serta berpeluang mengetahui khasiat herba-herba untuk kesihatan. Berlatarbelakangkan gua batu kapur dan persekitaran yang tenang, beberapa aktiviti rekreasi turut ditawarkan seperti rock climbing, berkhemah, penganjuran aktiviti-aktiviti khas seperti hari keluarga, kursus-kursus dan sebagainya. Kemudahan-kemudahan asas dan kelengkapan aktiviti termasuk kemudahan penginapan turut disediakan dan sekarang ini Taman Etnobotani menjadi Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) di samping dibuka untuk pelancong.

Aktiviti
Lawatan
  • Masuk percuma
  • Buka 9 pagi - 5 petang dan ditutup pada hari Jumaat
  • Aktiviti Khas (Hari Keluarga/Kursus-Kursus)
  • Perlu kebenaran daripada KESEDAR dan penempahan awal
  • Kebanyakan peralatan boleh didapati di Taman Etnobotani (secara sewa)
 
Rock Climbing
  • Perlu kebenaran daripada pihak KESEDAR
  • Peralatan perlu disediakan oleh peserta atau sewa dengan pihak Taman Etnobotani
  • Keselamatan tanggungjawab sendiri
  • Mencabar

Majlis Daerah Gua Musang 
18300 Gua Musang,

Kelantan Darul Naim.

Tel    : [+609] 912 0235
Faks : [+609] 912 1044
Web : mdgm.kelantan.gov.my
E-mel : mdgm[at]kelantan[dot]gov[dot]my

WEB MOBIL

Majlis Daerah Gua Musang 

Kaunter Pelawat

Hari ini14
Semalam124
Minggu ini1132
Bulan ini614
Jumlah135953

© Hakcipta Terpelihara 2020. Majlis Daerah Gua Musang. Paparan terbaik menggunakan pelayar internet Mozilla Firefox, Chrome, Edge, Opera dan Internet Explorer 11 ke atas

SEO1

  • Kemaskini Terakhir : Sabtu 04 Februari 2023, 16:35:13 .

Search

SEO1

slot gacor
MYMESYUARAT